Samenwerken: de toekomst van vastgoed

Het tegengaan van energieverspilling en de ontwikkeling van slimme gebouwen: twee centrale thema’s van de toekomst van vastgoed. Tijdens de Futureproof Masterclass ‘Kansen in Vastgoed’ zijn onderstaande succesvolle samenwerkingen besproken. De conclusie? Samenwerken is de toekomst van vastgoed.

Energiesystemen en woningbouwcorporaties

Volgens iwell begint verduurzaming van vastgoed bij het optimaliseren van de energiesystemen, aldus Jan Willem de Jong. De ontwikkeling van slimme batterijsystemen zorgt voor meer energiebehoud en minder verspilling. Ook Lesia Kovtun van Woonpartners Midden-Holland benoemt het belang van duurzame energiesystemen: “De batterijsystemen van iwell hebben een grote impact op de mobiliteitstransitie. Met iwell besparen we niet alleen energie maar ook een hoop geld en daar zijn vooral de huurders blij mee.”

Samenwerken de toekomst van vastgoed holland contech proptech

Transitie van het gedachtengoed

NSI en Parkbee kijken naar de vele mogelijkheden van panden en terreinen. Samen kwamen zij er achter dat de bezetting van parkeergelegenheden laag is, maar er wel behoefte is naar meer parkeerruimte. Deze inzichten bieden kansen om naast alleen verhuurbeheer ook dienstverlening te faciliteren. Kantoorhuurders willen ook op een digitale manier de locatie in zijn volle potentie benutten. Daarom veranderen NSI en Parkbee samen hun mind-set om niet alleen naar locatie-verhuur te kijken, maar juist de gehele portefeuille. Ook is deze samenwerking een goed voorbeeld van gezamenlijk bouwen aan de toekomst.

Duurzaamheid als middel

Technologie is een middel om productiviteit en efficiëntie te vergroten. “Verduurzaming staat centraal en duurzaamheid wordt het middel”, aldus Antonio Vega van Enappy. Om commerciële panden op een slimme manier te verduurzamen moet er energietransitie plaatsvinden. Dit is alleen mogelijk als verschillende partijen de koppen bij elkaar steken. Samenwerken maakt energietransitie en systeemintegratie mogelijk. Jan Huisman van Engie geeft een tip: “Begin klein en sta open voor diverse samenwerkingen om de vertraging van slimme implementaties in de markt tegen te gaan.”

Samenwerken de toekomst van vastgoed holland contech proptech

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Wij zijn samen verantwoordelijk voor de voortgang van verduurzaming. Om die reden stimuleren Vorm en Awesems de omslag van passieve gebruikers naar actieve gebruikers. Commerciële huurders zouden bijvoorbeeld een actieve houding moeten aannemen als het gaat om slim woningbeheer. Elektrische auto eigenaren zouden actief digitale platformen kunnen installeren en gebruiken, zodat zij hun eigen gebruiksinformatie kunnen inzien. Databedrijven en vastgoed ontmoeten elkaar ook steeds vaker. Zij maken het voor de vastgoedgebruiker makkelijker hun data in te zien. Ook zorgen zij dat er veilig en slim wordt om gegaan met big data.

Sta open voor nieuwe mogelijkheden

Het aangaan van nieuwe gesprekken levert veel op. Dit is ook te zien op de  communicatieplatformen van Area of People, waarop de communicatie binnen microdorpen wordt gefaciliteerd. De mogelijkheid om open te kunnen communiceren met andere buurtbewoners brengt verbinding. En dat is precies waar we nu op zoek zijn in deze tijd: verbinding.

Kortom, iedereen heeft er baat bij als we om ons heen blijven kijken. Ga gesprekken aan met andere partijen en sta open voor diverse samenwerkingen. Op deze manier staan wij met zijn allen klaar om ontwikkelingen in vastgoed te stimuleren. De huidige behoefte is vooral om verschillende zaken bij elkaar te brengen in bijvoorbeeld samengestelde smart pakketten. De relevantie van diverse samenwerkingen staat muurvast. Netwerken dus!

Zelf samenwerken?

Dat kan! Elke maandag in november organiseert het team van Holland ConTech & PropTech Network Unleashed. Na deze powersessie loop jij weg met 8 nieuwe, warme contacten uit de bouw- en vastgoedsector.

Meldt je HIER gratis aan voor de derde editie op 16 november 2020, 16:00 – 17:00

Bekijk hier al onze evenementen

Share This