Peer Group Meeting #85 | “Data hebben zeker niet altijd waarde,” begint de bijeenkomst. “Het ligt aan wat je ermee doet.” Maar hoe pak je dit proces van waardecreatie precies aan? HCP heeft de belangrijkste learnings van de Peer Group Meeting voor je uitgestippeld:

 

1. Word eigenaar van je data

 

Slimme lampen, sensoren, beacons: handig, maar zorg er wel voor dat de data in joúw datalake komen. Vaak eindigen de data namelijk in de database van het bedrijf dat ze heeft opgehangen en moet je een fee betalen als je deze opvraagt. Naast de kosten die je bespaart als je eigendom over je data hebt, kun je zo ook je eigen benchmarking doen voor jouw ruimtes/ panden/ warehouses. Als eigenaar van de sensoren én de data die deze sensoren genereren houd jij de regie in handen (en de visualisatie), in plaats van de leverancier.

 

2. Maak een dataplan

 

Als je een smart gebouw wil, is het aan te raden met een plan te komen dat vanaf de eerste bouwstenen al begint. Hoe ga je alles inrichten? Hoe ga je de data uit het pand halen? Ga je er een sensor in plaatsen, moet je een batterij hebben, of elektriciteit? Welke mesh networks wil je gebruiken? Wat voor soort sensoren wil je hebben? Wat is het basispakket aan sensoren dat je vindt dat je in ieder geval moét hebben? Op welke plek ga je deze ophangen? Wat ga je waar meten? Waar sla je de gemeten data op? Welke infrastructuur heb je erachter liggen om te begrijpen wat je eruit haalt? Wat voor informatie ga je ermee maken? Voor wie ga je die informatie maken? Welke informatie geef je terug aan de huurder? Wat mag je überhaupt gebruiken van de huurder? Wat ga je zelf, op strategisch niveau, gebruiken? Om waarde uit je data te kunnen halen, moet je goed nadenken over dit soort kwesties. Het is niet zomaar een pakketje sensoren uitrollen.

 

3. Wees selectief

 

Aan de ene kant van het spectrum heb je bedrijven met veel slimme apparaten die allerlei data verzamelen, maar er uiteindelijk niets mee doen omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Bovendien hebben veel bedrijven niet eens de bandbreedte om gegenereerde data ook echt te gebruiken. “Blind data hacken heb je niks aan,” vindt de groep ook.

Aan de andere kant heb je vervolgens partijen die helemaal niets met data doen omdat ze er het nut niet van inzien. Die vragen zich terecht af of het wel zinnig is om van alles te gaan meten. Soms heeft data inderdaad geen waarde en is de investering simpelweg te hoog. Zelfs de opslag van data kost geld. Data is een soort grondstof: je moet het bewaren, opslaan, omzetten. Voordat je van alles gaat meten, vraag jezelf af: Welke data hebben waarde voor jou? Heb je er een geschikte toepassing voor? Heb je de juiste infrastructuur om er iets mee te doen?

 

4. Formuleer een visie

 

Er is visie nodig om waarde uit je data te halen en dat gaat veel verder dan “nu een dubbeltje, morgen een euro”. Wanneer je de operationele data van je panden hebt en deze geanalyseerd hebt, kun je strategische beslissingen gaan maken. Als je weet wat er op micro-niveau gebeurt, kun je ook een aardige voorspellingen gaan maken over waar het heengaat in de wereld. Streef ernaar om echt waarde te maken van data, niet geld. Kun je bijvoorbeeld garanderen dat het werkverzuim met 2% achteruitgaat wanneer iemand jouw slimme technieken in een kantoorgebouw implementeert? Dát is waarde creëren door een data-based businessmodel. Het WELL-model is een stap in de goede richting, maar het mist validatie. Op deze manier geef je garantie af en krijg je mensen eerder mee.

 

5. Verbind data met actie

 

Data verzamelen om maar data te verzamelen, dat is een kunstproject. Het is niet de data zelf, maar wat je ermee doet dat waarde creëert. Locatiedata an sich heb je bijvoorbeeld niks aan – maar wel als je erin slaagt deze om te zetten naar voor jou relevante acties. Denk hierbij aan assets tracken, locatiegebonden pushberichten sturen en het ophangen van beacons om bezoekers door een gebouw te laten navigeren.Stel jezelf (nogmaals) de vragen: “Wat kan ik nu meten, wat wil ik in de toekomst meten en wat kan en wat wil ik ermee doen?” Praat erover met anderen, dan komen vanzelf ideeën naar boven.

 

6. Denk vooruit

 

De toekomst is weggelegd voor vastgoedpartijen die aandacht gaan besteden aan de user experience en user value in plaats van zich te beperken tot “locatie, locatie, locatie”. Door de toenemende digitalisering gaan supermarkten bijvoorbeeld steeds minder belangrijk worden: over een paar jaar doen we al onze boodschappen toch online. Omdat het belang van locatie gaat afnemen, zullen duurzame gebouwen die welzijn stimuleren steeds meer veld winnen. De huidige modellen waarbij het huurcontract de waarde van het pand bepaalt, zullen langzamerhand verdwijnen. We kunnen niet uitsluiten dat waarderingsmodellen van de toekomst factoren als mobiliteit, duurzaamheid, welzijn, comfort en gebruiksgemak ook mee zullen wegen. Zo zou de waardering van een pand hoger kunnen uitvallen, wanneer diens slimme technologieën mensen productiever maakt. Daarom zeggen we ook: hang die slimme lampen er nu alvast in en wacht niet totdat je verplicht wordt het te doen. Wees proactief, niet reactief. Dat bespaart je ook aardig wat centen.

 

Share This