“PropTech-wise” gaat het goed met ons continent. Qua financieringsvolume is er zelfs een recordjaar gedraaid! Dit blijkt uit het reeds uitgebrachte “European PropTech Trends 2020”-rapport van PropTech1, een Berlijns Venture Capital fonds dat zich richt op technologische oplossingen voor vastgoedinnovatie. Het rapport brengt o.a. de best funded start-ups, de top 30 investeringsrondes en de meest actieve investeerders in beeld. Lees verder voor een samenvatting van de belangrijkste inzichten.

Fundraising

Europese bedrijven slaagden erin om in 2019 iets minder dan $500 miljoen (record!) op te halen via 87 PropTech deals. De daling in deals (2018-2019) wordt toegeschreven aan het feit dat nog niet alle deals geregistreerd zijn.

Verdeling naar stadium

De transactieomvang per fase laat zien dat investeerders de voorkeur geven aan start-ups die zich al hebben bewezen.

Trendontwikkeling

Naast een verhoging in financiering, is er ook een sterke toename in de Google-zoekterm “PropTech” te zien voor. Dit duidt op meer belangstelling voor de sector.

Top investeringsrondes

Drie dingen vallen voor wat betreft de top 30 investeringsrondes, genoemd in het rapport:

  1. PropTech-investeringsrondes hebben een opmerkelijke omvang bereikt. De recordfinanciering in de PropTech-sector in Europa bedraagt tot nu toe bijna $100 miljoen.
  2. Online makelaars zijn oververtegenwoordigd. Consolidatie neemt toe.
  3. De top investeringsrondes komen vooral voor in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Frankrijk. De top 30 investeringsrondes in het rapport variëren van $98 miljoen (TopHat) tot $13,4 miljoen (Housell en Purple Bricks). 14 toprondes vonden plaats in het Verenigd Koninkrijk, 6 in Duitsland, 3 in Spanje.

De meeste actieve beleggers

Duitse PropTech investeerders zijn het actiefst (8 van de 17 in de onderstaande tabel), waarbij de Duitse Vito ONE, BitStone Capital en PropTech1 de eerste drie plekken innemen. De Britten hebben de meest actieve accelerators, met Pi Labs en Seedcamp op de eerste en tweede plaats.

Best Funded Start-Ups

Trends

Ten slotte voorspellen ze bij PropTech1 de volgende trends voor 2020: “GretaTech” (duurzaamheid), Prefab Next Gen (gestandaardiseerd, geïndustrialiseerd, modulair bouwen), “IT Spring Cleaning” (het creëren van een moderne basis IT-infrastructuur voor zinvol big data gebruik in de toekomst) en “Get Big or Get Out” (consolidatie in de vorm van complementaire fusies).

(Het rapport sluit Rusland en Turkije uit. Ook trends als co-living en co-working zijn uitgesloten vanwege hun geringe technologische belang.)

Share This