Vandaag (23 mei) bestaat Holland ConTech & PropTech (HCP) precies 5 jaar! De afgelopen jaren is er een hoop gebeurt. Het verhaal begon allemaal in de nacht van 22 op 23 mei 2015…

… Die nacht werd Wouter Truffino, toen nog werkzaam als founder van Connect Knowledge (zijn eerste onderneming, die later is uitgeschreven bij de KvK) namelijk opeens wakker en dacht: “er moet een innovatienetwerk komen voor de bouw- en vastgoedsector waarin we er gezamenlijk voor zorgen dat deze industrieën slimmer, efficiënter en groener gaan werken. Dat was mogelijk door startups & scaleups te verbinden aan corporate bedrijven. Hij pakte zijn laptop erbij, ging rechtop in bed zetten en schreef het eerste bedrijfsplan voor Holland ConTech. Later werd daar PropTech aan toegevoegd.

Wouter werd geïnspireerd door Don Ginsel met zijn Holland FinTech (een ecosysteem voor de financiële sector). Holland FinTech had een dag eerder (22 mei 2015) de drie grote banken verwelkomt als member. Let op: deze Don Ginsel komt later in het verhaal nog een keer terug. Op dat moment dacht Wouter bij zichzelf: “Corporate bedrijven helpen met succesvol innoveren en nieuwe business creëren door technologie te omarmen: dat moet ook in de conservatieve bouw- en vastgoedsector gebeuren!”

Eigenlijk begon de reis van HCP al ergens in januari 2015 toen ik bij professor Henk Volberda op zijn kamer zat en mijn plan had uitgelegd van Connect Knowledge. Bedrijven helpen om vanuit onderaf (de medewerkers centraal stellen) succesvol met innovatie aan de slag te gaan en nieuwe business te creëren. Wouter vertelde vol passie aan de heer Volberda over de Luchtmacht, Rabobank en Eneco, die interesse hadden getoond.  Wouter weet nog goed dat de heer Volberda toen al zei: “Je moet de bouw en vastgoed gaan helpen. Die scoren al jaren achter elkaar slecht in mijn onderzoeken naar innovatie. Jij begrijpt de cultuur, spreekt de taal, kent de juiste mensen, dus ga je eigen sector toch helpen.” Maarja na 15 jaar in dezelfde industrie te hebben gewerkt, wilde Wouter toch even iets anders proberen. Uiteindelijk zijn er nooit opdrachten geweest voor de Rabobank en Eneco. In september 2015 is er nog een dag georganiseerd waarbij de Luchtmacht sprak, maar dat was eigenlijk wel het succes van Connect Knowledge.

In april 2015 mocht Wouter nog wel met het verhaal van Connect Knowledge op de radio verschijnen bij BNR ‘Zaken Doen Met’. Dat werd een afgang! Als zzp-er had Wouter een uurtarfief en een maximaal aantal uren in de week, dus niet schaalbaar. Don Ginsel was de side-kick van de presentator en mocht vragen stellen aan Wouter. Niet schaalbaar en nog een aantal kritische vragen zorgde voor een terechte oor wassing. 

Don Ginsel bleek 5 minuten na dit live optreden bij de radio, de neef van Wouter een vriend uit Haarlem. Had hij dat even eerder geweten, dan was er wellicht toch nog een beter interview op de radio geweest. Maarja…. Precies een maand later was het 22 mei 2015 en lanceerde Don zijn Holland FinTech met gelijk de drie grote banken als lid. De start van Holland ConTech & PropTech ontstond een aantal uur later midden in de nacht.

De eerste week werd gelijk een bizarre week. Zaterdag 02:30 wakker, zaterdag en zondag bedrijfsplan bedenken. Maandag en dinsdag een website bouwen en logo laten maken. Woensdag een twitter bericht aan Ger Baron, CTO gemeente Amsterdam. Die was gelijk enthousiast! Vrijdag een bijeenkomst van de VVD in Papendal waar Neelie Kroes sprak (ze startte toen net met StartupDelta, nu TechLeap). Mevrouw Kroes werd natuurlijk aangesproken door Wouter en ook zei wilde gelijk helpen. 

De achtbaan was gestart en is eigenlijk alleen maar harder gaan draaien met meer en meer bizarre dagen en weken, ups en downs, tranen en een lach, domme fouten en bijzonder mooie kansen & ontwikkelingen…. Lees je mee?

Dit heeft HCP de afgelopen vijf jaar gedaan

Inmiddels zijn we alweer 5 jaar verder en is Holland ConTech & PropTech uitgegroeid tot hét innovatienetwerk voor de bouw en vastgoed met meer dan 220 leden, 10 werknemers en  meer dan 120 online en fysieke evenementen per jaar waar professionals bij elkaar komen om stappen voorwaarts te maken richting een beter bebouwde omgeving.

Eigenlijk is er natuurlijk geen keuze te maken wat het hoogtepunt is van de afgelopen 5 jaar. Als wij er dan toch een mogen kiezen, dan is het wel het werkbezoek van minister Schultz Van Haegen aan HCP. Want het was een enorme eer om de minister van Verkeer & Waterstaat te mogen ontvangen en daar speciaal een programma met Witteveen+Bos, BAM en 4 startups voor te mogen presenteren. Onderstaande zie je een aantal foto’s van bijzondere momenten.

Een paar feiten van de afgelopen vijf jaar op een rij:

 • 250.000+ bouw- en vastgoedprofessionals geïnspireerd
 • 12.000+ bezoekers ontvangen
 • 3.500+ matchmakings tot stand gebracht
 • 579 offline én online events georganiseerd
 • 310 keer startups & scaleups in de media gekregen
 • 224 bedrijven verwelkomt als lid
 • 112 challenges van corporate bedrijven opgelost
 • 76 podcasts en LinkedIn LIVE sessies opgenomen
 • 25 startups & scaleups geholpen aan funding
 • 6 TechTrips georganiseerd naar o.a. New York, Boston en Tel Aviv
 • 1 award ontvangen voor Global Top Association (wij zijn mega trots op deze internationale erkenning)

Wij danken al onze leden en partners voor het vertrouwen en de fijne samenwerking. Gezamenlijk helpen we de bouw- en vastgoedsector vooruit op het gebied van technologie, open innovatie en digitalisering.

Speciale activiteiten het komende jaar

Speciaal voor ons vijfjarig bestaan hebben we voor elke 23ste van de maand een leuk idee bedacht. Hieronder vind je de hele lijst met activiteiten die plaatsvinden tot 23 mei 2021. Zien we jou tijdens een van de activiteiten? Stay tuned voor meer!

 • 23 mei 2020:  Holland ConTech & PropTech bedankt haar leden en partners in FD  
 • 23 juni 2020: Billboard in Amsterdam / Rotterdam
 • 23 juli 2020: Lancering van de online Bouw & Vastgoed Vandaag Community App
 • 23 augustus 2020: Virtuele vrijdagmiddag borrel via Hopin
 • 23 september 2020: Verloting gratis aflevering Bouw & Vastgoed Vandaag 
 • 23 november 2020: Verloting gratis keynote door Wouter Truffino
 • 23 december 2020: Leden ontvangen een handgeschreven kerstkaart van team HCP
 • 23 januari 2021: HCP verloot een gratis verlenging voor 1 jaar op membership
 • 23 februari 2021: Matchmaking Gala in het ConTech & PropTech Clubhuis in Amsterdam (wanneer de RIVM richtlijnen dit toelaten)
 • 23 maart 2021: Verloting gratis LinkedIn Live interview bij jou op kantoor
 • 23 april 2021: Dragons Den in het ConTechPropTech Clubhuis 
 • 23 mei 2021: Founders meet Innovators barbeque (wanneer de RIVM richtlijnen dit toelaten)
Share This