Op donderdag 12 december vond de opening plaats van de grootste 3D-betonprintfabriek van Europa: Bruils Prefab Printing fabriek in Veenendaal! In deze fabriek zullen vanaf januari 2020 seriematig unieke bouwelementen, zoals gevelelementen, balustrades en kolommen door een printrobot geprint worden. Om deze primeur te vieren, heeft Bruil Holland ConTech & PropTech en nog 200 andere deelnemers uitgenodigd voor een dag vol innovatie.
Uit de crisis innoveren
Oscar Dekkers, Holding Directeur van Bruil, en Theo Voogd, Markt- en Innovatiemanager bij Bruil, namen het publiek mee door de innovatiereis van Bruil. Het begon allemaal tijdens de crisis, die de ogen van het bedrijf opende dat er iets moest gaan veranderen. Draaien aan de prijsknop was geen toekomstbestendige strategie meer. Met de lange termijn in zicht is er toen gekozen om echt te gaan innoveren.

Innovatie-DNA
“Als familiebedrijf hebben wij een lange termijn horizon, wij denken in generaties, niet in kwartaalcijfers. De bouwcrisis gaf ons het inzicht dat we een zeer conjunctuurgevoelig productgamma hadden. We besloten toen het heft in eigen handen te nemen. Onder leiding van Gijs van Wulfen (VOORT methode) zijn we in 2014 gestart met onze innovatiereis. Niet alleen leverde dit toen vijf concrete business cases op, misschien nog wel belangrijker was dat innovatie in de Bruil-genen kwam. Het is een belangrijke interne waarde geworden, een mindset,” vertelt Hans Bruil, Directeur van het familiebedrijf.
Printing on demand
Na de presentaties volgde een printdemonstratie door Elise Buiter, Innovatie Engineer bij Bruil. Het pronkstuk is een enorme printrobot die via een railsysteem door de fabriekshal kan bewegen. Zo kunnen unieke bouwcomponenten geproduceerd worden in een korte tijd. Elke dag kunnen zes tot acht elementen worden gemaakt. Deze elementen op bouwschaal kunnen kort voor leveringsdatum geprint worden. Theo noemt het: ‘printing on demand’.

Uitvinden doe je alleen, innoveren doe je samen
In een eerder artikel hebben we Theo geïnterviewd over de innovatiereis van Bruil. Hierin werd duidelijk dat de innovatieafdeling erg op de steun van de directie kon rekenen. We vroegen Hans of dit een uitdaging is geweest tijdens de onvermijdelijke mindere tijden. “Je komt van alles tegen tijdens een innovatiereis. Als er bijvoorbeeld druk op de ketel staat bij de reguliere productieprocessen, is er intern niet altijd vanzelfsprekend begrip en ruimte voor de innovatieprojecten. En ook niet alle businesscases worden een succes. Maar door ermee aan de slag te gaan hebben we veel geleerd en weten we als bedrijf steeds beter waar we onze energie op willen richten.”
Frictie bij architecten leidt tot “mass-customization”
“Innovatie begint voor ons altijd bij een klantfrictie. Bij één van de vijf business cases was dit bijvoorbeeld de wens om stof en afval op de bouw te verminderen”, vertelt Hans. “Vanuit de frictie ga je vervolgens met elkaar aan de slag. En dat betekent vooral heel veel doen en proberen. Uit deze specifieke frictie is uiteindelijk de Coba Lijm Silo-service ontstaan, tegellijm uit de silo in plaats van uit pallets met zakken. Ook Bruil Prefab Printing is begonnen als idee op een plakgeeltje – vanuit de klantfrictie om vormvrijheid weer betaalbaar te maken. Met deze innovatieve techniek voeg je alleen daar materiaal toe waar je het nodig hebt én hebben we geen mallen meer nodig. Vanuit een nieuwe digitale supply chain verandert het proces van ontwerp tot aan de bouw drastisch. En voor de klant wordt vormvrijheid weer betaalbaar.”
Van spelen om niet verliezen naar ondernemen met lef en visie
Bruils missie is verdere digitalisatie, waarbij de juiste mix tussen persoonlijk en digitaal klantcontact wordt gerealiseerd, en verduurzaming door het halveren van het gebruik van primaire grondstoffen. “Onze innovatiereis is ook de kiem geweest voor onze nieuwe missie voor 2025 en strategie. Om onze klanten ook in de toekomst een beslissende voorsprong te geven, focussen we 100% op het maken van slimme producten met minder materiaal”, aldus Hans.
De laatste weken is bouwen met hout behoorlijk in het nieuws. “Als verwerker van cement zagen wij deze discussie al meer dan vijf jaar geleden aankomen. We zetten niet voor niets in op het terugdringen van primaire grondstoffen en hebben het pure volumedenken – hoe meer beton hoe beter – toen al achter ons gelaten. We willen het materiaal alleen toepassen, waar het van toegevoegde waarde is voor de gebruiker. En dan met zo min mogelijk gebruik van primaire grondstoffen.”
Toekomstige projecten
Een heel belangrijk project is de realisatie van de opdracht aan de H. Baskeweg in Den Helder, een project van bijna 1200 geprinte bouwelementen. Daarnaast werkt Bruil aan vijf andere projecten. Voorbeelden hiervan zijn het printen van 30 kleine woningen, een herplaatsbaar woningconcept en de renovatie van een bestaand bedrijfspand. Ook wordt de Watertaxistop in Rotterdam binnenkort opgebouwd. “Er komen ook wekelijks nieuwe vragen bij van architecten die willen weten hoe zij 3D geprinte elementen kunnen toepassen in hun ontwerp”, vertelt Hans. Voor bureaus met een ontwerpopdracht organiseert Bruil workshops om kennis te maken met de techniek.
Wij wensen Bruil heel veel succes met al deze unieke projecten!

