“Building innovation together” was het thema van The Autodesk Connect & Construct Summit 2019. “Building” staat voor aannemers, bouwers en projectontwikkelaars. “Innovation” staat voor startups en corporates die de sector innoveren door nieuwe technologieën te introduceren. “Together” staat voor het samenkomen van partijen uit verschillende branches van de vastgoedwereld om middels 8 keynotes, 4 powertalks, 11 workshops en een borrel ideeën met elkaar te delen en van elkaar te leren.

De eerste powertalk werd door Phillips Smits (CEO van Blauwhoed) en Lisanne den Hoed (Head Real Estate bij Veneficus) gegeven. Ze legden uit hoe data de rol van de projectontwikkelaar veranderen. Vervolgens beschreven Enrst Frese (Commercial Director bij Merin) en Janneke van den Heuvel (Co-Founder en CEO van Trylikes) hoe data ingezet kunnen worden om een optimale, ‘verslavende’ ervaring van gebouwen te creëren, zodat werknemers en inwoners er graag in verblijven.

Matthew Keen (Construction Industry Strategist bij Autodesk) praatte over hoe de snelle bevolkingstoename de bouwsector onder druk zet om productiviteit en efficiëntie te verhogen en hoe technologie daarbij kan helpen.

Researcher Elizabeth Nelson vertelde in haar keynote over hoe we technologie in kunnen zetten om kantoren aan te passen aan de algemene voorkeuren van werknemers maar ook aan de specifieke behoeftes van de verschillende types (introvert/extravert).

Norbert Schotte (Innovatiemanager bij VORM Holding) en Stan Roestenberg (Directeur van KYP Flow) spraken over procesinnovatie. Mooi al die technologische ontwikkelingen, maar er komen alsnog mensen aan te pas om deze te bedienen. En waar mensen werken, zijn processen nodig. Norbert en Stan introduceerden dan ook een nieuwe soort procesflow, de KYP FLOW, waarmee efficiënter en sneller gebouwd kan worden.

Antoon van Rooijen (CTO van Nexton), vertelde over hoe je een smart office in een gebouw creëert. Morten Stilling (Founder van SPOT Solutions en ICS Security Solutions) hield een keynote over hoe je resultaten kunt boeken door op een data-driven manier te werken. Als voorbeeld gebruikte hij schone energie en hoe door middel van innovaties of het gebruik van andere werkprocessen, de CO2 uitstoot in de bouw kan worden beperkt.

Menno de Jonge (Director Digital Construction bij BAM) sprak over de noodzaak van een technologische transformatie van de bouwsector en wat de grootste uitdagingen zijn die daarbij komen kijken.

Jeroen van Winden (CTO van Esri Nederland) legde uit hoe BIM en GIS, platforms, workflows en mensen met elkaar verbinden. Hierna kwam Antonio Vega (CEO van Energetika) vertellen over het gebruik van energy intelligence om energie te besparen en nodigde ons uit om onze kijk op duurzaamheid te veranderen van iets dat we moeten doen naar iets wat we willen doen.

Berend Koudstaal (Manager Lean & Virtueel Bouwen bij Heembouw) en Sander Martinec (Commercieel Directeur van Innobrix) hebben een businessmodel gebouwd op basis van hun idee dat een huis kopen op dezelfde manier zou moeten kunnen als het bestellen van een pizza of iphone. Dat betekent dat mensen aan de hand van een pick-and-choose model, verschillende variabelen (bijv. soort materialen) van hun droomhuis kunnen kiezen. Berend en Sander vertelden verder over de digitale transformatie die hiervoor nodig is maar ook over het gemak waarmee daarna een portfolio kan worden gebouwd uit de datafeedback van de keuzes van de klanten.

Verder kwam Henrik Hellman (Founder van UC360) praten over wat VR kan doen voor onroerend goed en de eerste 360° VR robot demonstreren. Marvin Theissen (Regional Sales Manager bij PlanGrid) heeft het gehad over de oplossingsmogelijkheden die PlanGrid biedt.

Dieter Vermeulen (Technical Sales Specialist van Autodesk) sprak over het gebruik van generative design om optimale gebouwen mee te creëren. Deze keynote is hier te bekijken.

De laatste keynote was van Sharif Ben Chamach (Director van HFB). Sharif vertelde over de schijnbare complexiteit van werken met BIM waardoor partijen geneigd zijn om zich te distantiëren van de nieuwe technologie en weer naar 2D oplossingen gaan grijpen. Sharif onderstreept in zijn presentatie de voordelen van technologie en het belang van begrijpen op welk moment welke technologie het beste in kan worden gezet.

De dag werd afgesloten door surprise guest Joost Conijn, avonturier en beeldend kunstenaar, die kwam vertellen over wat hij allemaal heeft meegemaakt met zijn zelfgebouwde houten auto en vliegtuigen. Een mooie afsluiter omdat het zo haaks tegenover de risicomijdende en door technologie geïnformeerde werkwijze van de bouw- en vastgoedsector staat. Joost bouwt zijn machines aan de hand van uitgetekende bouwtekeningen (met pen en papier!), heeft geen duidelijk beeld van waar een project naartoe gaat als die eraan begint, test voertuigen niet uit maar vertrouwt dat hij problemen zal kunnen oplossen op het moment dat die daadwerkelijk ontstaan. Je hebt immers altijd te maken met onzekerheid.

 

We willen alle participanten en onze sponsor, Lenovo Systems, bedanken voor de aanwezigheid!

 

Share This