Klokslag tien uur begon de strak geplande inspiratietour NL Delft & Rotterdam!

In een goedgevulde bus reden we richting onze eerste stop, Physee.

In het Physee LivingLab kantoor hebben we presentaties gekregen van Ferdinand Grapperhaus Jr., Co-Founder en CEO, en Nico Pulskens, Dealmaker. Bij Physee kijken ze met een natuurkundige blik naar gebouwen om deze energiezuiniger te maken. Dit doen ze door de SmartSkin gevels, die middels zonnecellen, zonnepanelen, sensoren en andere geothermische oplossingen gebouwen in slimme, krachtige en duurzame ecosystemen kunnen transformeren. Uniek aan Physee is dat ze niet alleen de gevel verzorgen maar met de hele keten praten – van de opdrachtgever tot de eindgebruiker – om ervoor te zorgen dat het proces zo vlot mogelijk verloopt.

Geïnspireerd, geïnformeerd en “caffeinated” gingen we weer richting bus om YES! Delft en Mapiq te bezoeken. Het is ons zelfs gelukt een groepsfoto voor het gebouw te maken.

Bij YES! Delft kwam de bus weer tot stilstand. We werden hartelijk ontvangen en kregen een rondleiding.

Onder het genot van een zoete aardappel-quinoa salade, pistoletjes en soep kregen we een presentatie van Sander Schutte, CEO van Mapiq, over praktisch-logistieke uitdagingen op de werkvloer, zoals het boeken van ruimtes, de weg vinden en energieverspilling. Mapiq is een smart office platform dat middels een app mensen door gebouwen navigeert en ze helpt bij het vinden van collega’s, faciliteiten en ruimtes naargelang hun specifieke behoeftes (bijv. vergaderen, elkaar ontmoeten, borrelen). Door het real-time meten van data, geeft Mapiq grondig inzicht in het gebouw dat naast optimaal ruimtegebruik ook kan worden ingezet om energie te besparen.

Hierna was het tijd om de auto te pakken en naar RDM Rotterdam te rijden. Daar kregen we eerst een presentatie van Wessel van Beerendonk, Co-Founder en Architect van Studio RAP, een architectonisch ontwerpbedrijf waar de kracht van computationeel ontwerp wordt gecombineerd met innovatieve digitale fabricagemethoden. Het bedrijf bestaat uit architecten, ontwerpers, robotici, programmeurs en onderzoekers die samen innovatieve technologie verkennen om de manier waarop we ontwerpen, produceren, beheren en bouwen te verbeteren. Wessel vertelde over de 3D-betonprinter die ze samen met Bruil hebben ontwikkeld en de watertaxihalte die ze aan het ontwerpen zijn hiermee voor de Gemeente Rotterdam. Het ontwerp bestaat uit twee elkaar kruisende (geweven) vlakken die de spankabels langs de constructie leiden. Zes betonnen geprinte stukken worden op elkaar gestapeld, zodat er een uitkraging van 3,5 meter ontstaat. Dit ontwerp drijft de betonnen druktechniek tot het uiterste.

Vervolgens brachten we een flitsbezoek aan SkelEx. Ivar de Wit, de Europese Sales Manager van SkelEx, legde aan de hand van een demonstratie de efficiëntie- en gezondheidsvoordelen uit van het dragen van een exoskelet bij belastende, fysieke activiteiten. Het exoskelet biedt ergonomische ondersteuning waardoor fysieke klachten bij lichamelijk zwaar werk gereduceerd worden en mensen langer duurzaam inzetbaar zijn.

Toen werd het tijd om naar de laatste bestemming te rijden, Croonwolter&dros. Wouter Truffino hield een keynote over de “29 lessons learned during 25 Tech Trips”. De belangrijkste les was “het hebben van een goed innovatieteam”. In veel corporate organisaties zien we dat de mensen die tijd over hebben zich bezig mogen houden met innovatie. Als je echt een bedrijf klaar wilt stomen voor de toekomst dan moet je dat doen met je allerbeste mensen die dan ook de tijd krijgen om daar dedicated aan te werken. Het gaat immers over het vernieuwen, en voortbestaan, van je business.

Bas Ambachtsheer, Directeur van Croonwolter&dros, sloot de dag af met een presentatie over de innovatiereis die ze hebben doorlopen om de gebouwen die ze in beheer hebben “smart” te maken. Een kort interview met Bas over de technologische ontwikkelingen binnen Croonwolter&dros en de reis naar de “Nieuwe Wereld” van Smart Buildings, vind je hier.

De dag sloot af met een netwerkborrel en een evaluatie.

Bedankt allen voor de hoge scores en – natuurlijk – voor jullie aanwezigheid!

Share This