40 Innovators van corporates en technologiebedrijven zijn samengekomen in ons PropTech & ConTech Clubhouse om kennis met elkaar te delen over diverse thema’s met betrekking tot technologie, open innovatie en het digitaliseren binnen de bouw- en vastgoedsector.
De vraag die deze sessie poogde te beantwoorden was “Hoe zorg je ervoor dat innovatie niet alleen de aandacht heeft van een aantal innovators binnen het bedrijf en blijft hangen op experiment-niveau, maar dat het ook breed wordt opgepakt en een schaalbaar succes wordt voor het gehele bedrijf?”
Allereerst is het belangrijk om te definiëren wat vernieuwing nu eigenlijk is. Vernieuwing is geen verbetering, meent Rob Adams, schrijver van het boek “Verbeteren versus Vernieuwen” en Founder van Six Fingers. Het is veel meer dan dat. Als je besluit te gaan innoveren zijn je huidige kennis en middelen niet meer adequaat: je hebt een nieuwe structuur en mindset nodig.
Verbetering is het domein van een Chief Execution Officer, maar innovatie kan beter worden overgelaten aan een Chief Expedition Officer. “Expedition” omdat alles mogelijk is, je moet alleen nog ontdekken hoe. Ons brein doet veel, maar houdt ook enorm veel tegen. Je moet erachter komen welke denkpatronen je belemmeren en vanuit dat bewustzijn op zoek gaan naar nieuwe, behulpzame perspectieven. Om tot inzichten te komen, moeten we de wereld met dezelfde nieuwsgierigheid als kinderen gaan benaderen. Bij zo’n expedition moeten we elkaar niet af gaan rekenen op Return On Investment (ROI), maar op Return On Learning (ROL).
Vervolgens kwam Jeroen Meeuwsen, Senior Projectmanager Innovatie & Change bij NN, vertellen hoe NN een succesvolle transformatie is ondergaan met behulp van Rob en Six Fingers. Door alle technologische uitvindingen neemt de kans op schade in panden enorm af, waardoor NN als verzekeringsmaatschappij besloot het roer om te gooien van curatie naar preventie.
Roy Scheerder, Co-Founder van Faebric, lichtte uit wat je als je organisatie nodig hebt om te veranderen. Pijn, dat is zeker. Maar ook visie, capaciteit, ambitie, bereidheid, doorzettingsvermogen, flexibiliteit, vermogen om te acteren – en niet te réageren – op situaties. En alsof dat allemaal niet genoeg is, ook geestelijke ruimte om na te denken is een must. Geen appeltje, eitje dus.
Maar waar begin je? Bij jezelf! Ben je in staat om mensen de ruimte te geven om de middelen die ze hebben goed te benutten? Ja? Mooi. Dan ben je klaar voor de volgende stap: medewerkers ook daadwerkelijk in hun kracht zetten met de middelen die ze hebben. Bedrijven zijn corrupt in de manier dat ze mensen laten groeien: ze laten het personeel niet zichzelf “besturen” en leggen allerlei eisen top-down op die creativiteit en agile handelen smoren.
De dag eindigde met pizza’s en een keynote over succesvol innoveren binnen corporates van Roderick Martens, Co-Founder van MakerStreet. Het veranderen van een organisatie is een ingewikkelde exercitie en zelfkennis helpt je verder. Alleen door eerlijke zelfreflectie en feedback, kun je bewust worden van je gebreken, limiterende gedachtes en blind spots waardoor je ermee aan de slag kunt.
Ook werd het belang onderstreept van het hebben van de juiste organisatiestructuur (governance, vrijheid om te acteren), lef (om nieuwe onbekende paden te betreden, waar strategisch nog geen antwoord op is), geld om te leren (een vrijgemaakt budget waar niet je niet meteen geld voor terug krijgt) en duidelijkheid omtrent het (maatschappelijke) dilemma dat je tracht op te lossen. And last but certainly not least: alle neuzen moeten op één kant staan.
Innovatie vereist een volkomen nieuw skills-palet en mindset. Because yesterday’s homeruns won’t win today’s games.



