Na twee maanden volop bezig te zijn geweest met het nieuwe project, zijn ze bijna klaar. Waar 2,5 week geleden alleen nog maar de fundatie lag, zijn inmiddels 38 royale woonstudio’s verrezen voor Woonwaard in Alkmaar. Dit is inmiddels het zesde en grootste project van Finch Buildings.

Tijdelijke tijdelijkheid

Het project is uniek, omdat Woonwaard het gebouw in eerste instantie tijdelijk zal inzetten, maar van plan is het permanent te exploiteren. De woningen van Finch Buildings voldoen aan het Bouwbesluit Nieuwbouw en zijn daarmee permanent vastgoed. De eerste 10 jaar zal het gebouw aan de Cornelis Buysstraat en de Van Oostsanenkade staan, waarna het zal worden verplaatst naar ofwel een tweede tijdelijke locatie óf naar een permanente plek. Woonwaard heeft in haar exploitatie van 50 jaar een tweetal verplaatsingen opgenomen.

Tijdelijkheid en circulariteit hoeven elkaar niet uit te sluiten

“Bij Finch Buildings maken we permanente en soms ook tijdelijke gebouwen. Ook bij tijdelijke woningbouwprojecten moet je kwaliteit bieden, zowel voor de bewoners, de omwonenden als het milieu. We zien dat tijdelijkheid en circulariteit doorgaans haaks op elkaar staan: tijdelijke gebouwen worden dan na 10 jaar zomaar afgedankt. Omdat we niet alleen bouwen voor de huidige generaties, maar juist ook voor de generaties na ons mogen wij deze onderwerpen niet meer los van elkaar zien. Voor onze tijdelijke projecten maken wij permanente gebouwen op tijdelijke locaties”, stelt Jurrian Knijtijzer, oprichter en eigenaar van Finch Buildings.

Duurzaamheid als leidraad

Finch is in 2014 opgericht vanuit de gedachte dat bouwen duurzamer en gezonder moet, met hergebruik van grondstoffen en minder afval. De samenwerking met Woonwaard was voor Finch Buildings een logische. De corporatie won vorig jaar de “Duurzaam Bouwen” Award voor meest duurzame woningcorporatie door haar innovatie-initiatief om samen te werken voor duurzaamheid. Knijtijzer: “Als bouwsector zijn we verantwoordelijk voor ruim 1/3e van de wereldwijde CO2 uitstoot, 40% van het energieverbruik en 40% van het sloopafval. Als sector zouden we dus een gigantische impact kunnen maken, maar dat gebeurt echter maar mondjesmaat. Voor ons is die impact het vertrekpunt, onder andere door te bouwen met massief hout.”

De gebouwen van Finch Buildings worden geproduceerd in de fabriek van partner De Groot Vroomshoop, een dochter van VolkerWessels. Vanwege de modulaire bouwmethode kan het gebouw in enkele maanden worden geproduceerd en geplaatst met zo min mogelijk overlast op de bouwplaats.

De woningen zijn zeer duurzaam omdat ze gemaakt zijn van CLT (cross laminated timber), waardoor er in het project een enorme hoeveelheid CO2 is gebufferd. Omdat er vrijwel geen gebruik is gemaakt van beton en staal, hebben de gebouwen van Finch Buildings een zeer lage CO2 voetafdruk.

The future looks bright

Het belooft een mooi jaar te worden voor Finch Buildings, want er zijn meerdere gebouwen gepland met start bouw of oplevering in 2020, in onder andere Monnickendam en Cruquius.

Voor meer informatie zie www.finchbuildings.com

Share This