Maar liefst 24 PropTech & ConTech experts uit ons ledenbestand hebben ons geholpen de belangrijkste Trends voor 2020 voor de bouw- en vastgoedsector op papier te krijgen. Één ding is zeker: 2020 zal het jaar worden waarin bedrijven meer (moeten) gaan inzetten op innovatie, tech en data. We staan voor grote maatschappelijke opgaves. Écht innovatief ben je dan ook als je als onderneming in 2020 de kanteling durft te maken van geld verdienen naar impact maken. In dit artikel geven we het woord aan Sander Lijbers, AEC Industry Manager bij Autodesk.

“We staan ​​aan de vooravond van ongekende kansen. Met een snelle bevolkingsgroei en versnelde verstedelijking wordt geschat dat de wereldwijde vraag naar energie tegen 2050 zal verdubbelen, wat een productiever gebruik van energie en materialen vereist. Het zal moeten leiden tot de verbetering van duurzame resultaten.

De markt heeft een aantal mogelijkheden om dit te realiseren door gebruik te maken van digitalisering. Het doel is om energie neutrale gebouwen te creëren, slimme steden te ontwikkelen en efficiëntere maar groene productie te stroomlijnen – uiteraard betaalbaar en schaalbaar.

  • Groene gebouwen

Building Information Modelling (BIM), inclusief energieanalyse en bijvoorbeeld daglichttoetreding, is cruciaal voor het bevorderen van groen gebouwontwerp en het bereiken van een koolstofarme toekomst.

  • Slimme, duurzame steden

Verbind de volledige infrastructuur van een stad met behulp van geavanceerde informatie- en communicatietechnologie (ICT) om verkeers-, milieu- en huisvestingsproblemen op te lossen.

  • Duurzame productie

Het verminderen van materiaal- en energieverbruik gedurende de hele levenscyclus van de productie is niet alleen goed voor de planeet, het kan ook helpen de kosten te verlagen en de resultaten te verbeteren.

  • Circulair ontwerp

Automatisering en AI (kunstmatige intelligentie), bijvoorbeeld met behulp van Generative Design, kunnen helpen om betere ontwerpen te maken, betere materialen te selecteren en gegevens beter te beheren.”

Sander Lijbers, AEC Industry Manager bij Autodesk

*Deze voorspelling is eerder gepubliceerd door Vastgoedmarkt.