Maar liefst 24 PropTech & ConTech experts uit ons ledenbestand hebben ons geholpen de belangrijkste Trends voor 2020 voor de bouw- en vastgoedsector op papier te krijgen. Één ding is zeker: 2020 zal het jaar worden waarin bedrijven meer (moeten) gaan inzetten op innovatie, tech en data. We staan voor grote maatschappelijke opgaves. Écht innovatief ben je dan ook als je als onderneming in 2020 de kanteling durft te maken van geld verdienen naar impact maken. In dit artikel geven we het woord aan Sander Grunewald, Partner bij KPMG Netherlands Advisory.

In 2020 wordt, nog meer dan voorgaande jaren, de nadruk gelegd op relevantie als marktpartij. Onder andere de marktomstandigheden en technologische mogelijkheden dwingen dit af. Relevant en concurrerend blijven in de vastgoedmarkt gaat hand in hand met de executie van een digitale ambitie. Ja, de nadruk ligt op executie. Ook al hebben partijen nog maar beperkt een integrale visie hoe de bedrijfsvoering onderscheidend te maken door gebruik te maken van de nieuwe technologische mogelijkheden, wij verwachten dat 2020 het jaar van de innovatieve en technologische executie wordt. Hiermee doelen wij op het daadwerkelijk uitvoeren van uitgedachte plannen en het borgen van de digitale strategie in de organisatie door bijvoorbeeld het partneren met start-ups, het experimenteren met een innovatiekweektuin (ook wel: living lab) of het gestructureerd inzetten van geavanceerde data-analyse.

Uit recent onderzoek van KPMG blijkt dat het aantal vastgoedondernemingen met een strategie omtrent innovatie en digitalisatie wederom is toegenomen. En 95% van deze bedrijven heeft een medewerker aangesteld om de executie te leiden. In 2020 verwachten wij dat dit vaker een medewerker zal worden met ook daadwerkelijk een ‘tech savy’ achtergrond, waar innovatie en digitalisatie nu nog vaak wordt geleid door een medewerker met een finance- of vastgoedachtergrond. Daarmee zal 2020 het jaar zijn waarin vastgoedbedrijven vaker en meer innovatie-, tech- en dataspecialisten in dienst nemen. Het jaar dat de sneaker en het t-shirt definitief hun intrede doen in onze mooie, toch nog best vaak, traditionele sector!

Sander Grunewald, Partner bij KPMG Netherlands Advisory

*Deze voorspelling is eerder gepubliceerd door Vastgoedmarkt.