Maar liefst 24 PropTech & ConTech experts uit ons ledenbestand hebben ons geholpen de belangrijkste Trends voor 2020 voor de bouw- en vastgoedsector op papier te krijgen. Één ding is zeker: 2020 zal het jaar worden waarin bedrijven meer (moeten) gaan inzetten op innovatie, tech en data. We staan voor grote maatschappelijke opgaves. Écht innovatief ben je dan ook als je als onderneming in 2020 de kanteling durft te maken van geld verdienen naar impact maken. In dit artikel geven we het woord aan Huib Boissevain, Owner van Annexum.

 

Nu Artificiële Intelligentie (AI) zijn intrede heeft gedaan, zal dit de komende jaren een gewoon onderdeel van de bedrijfsmiddelen van een vastgoed professional. Zo zal taxaties en andere waarderingen baseren op referentietransacties langzaam maar zeker worden vervangen door modellen gebaseerd op data van belangrijke waarde drivers. Data over deze drivers zullen steeds belangrijker worden. Goed nieuws is dat de AI modellen zelf transparanter en begrijpelijker zullen worden.

Documentatie zal steeds beter rechtstreeks via technologie in de systemen worden ingelezen. Hierdoor zal betere standaard documentatie per gebouw beschikbaar komen. Blockchain garandeert de audit trail van deze documentatie.

Duurzaamheid en huurderstevredenheid geeft een verdere impuls aan data collectie en meetapparatuur. Op basis van data zullen onderhoud en beheer, schoner en efficiënter worden. BIM wordt niet alleen in de bouw, maar ook in vastgoedbeheer de norm.

Huib Boissevain, Owner bij Annexum

*Deze voorspelling is eerder gepubliceerd door Vastgoedmarkt.