Hier vind je interviews met onze start-ups, scale-ups, (technologie) partners en grownups.

bGrid: The building as your personal assistant

Technologie, innovatie en digitalisering is de bouw- en vastgoedsector aan het vernieuwen. PropTech biedt enorme kansen voor organisaties om nieuwe business te creëren. Holland ConTech & PropTech interviewt start-up en scale-up leden speciaal voor Vastgoedjournaal. Deze keer aan het woord: Wouter Kok, CEO bij bGrid.

Wie is Wouter Kok?

Wouter Kok, ooit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek in Delft gestudeerd, en via een stage in Afrika in de bouw- en installatietechniek terecht gekomen. Na 13 jaar bij Deerns in diverse rollen, samen met Henk Schwietert van Evalan en diverse collega’s gestart met bGrid. Nu CEO bij bGrid.

Welk probleem lost jouw product of dienst op?

Het probleem van vele (slecht) toegankelijke en niet gekoppelde systemen in een gebouw waardoor smart building functies worden geblokkeerd. Met bGrid leveren wij één geïntegreerde infrastructuur die alle data uit het gebouw levert. Dit doen wij in een open en wireless manier, we koppelen met diverse systemen in het gebouw en, heel belangrijk, voorzien alles van een real-time positie. Geen lock-in en volledige toegang tot alle data en controls, en vrijheid in de keuze van applicaties en softwarepartners; net als bij een smart phone kan iedereen apps ontwikkelen, en kan de gebruiker tijdens het gebruik apps toevoegen én verwijderen.

Waar is idee ontstaan?

In de samenwerking tussen Deerns en Evalan. Bij Deerns waren we bezig om nieuwe smart building concepten en innovaties te ontwikkelen, Evalan had diverse wireless sensor technologien ontwikkeld. In de gezamenlijke sessies was er veel energie en innovatie, en dat leidde tot bGrid.

Van welke technologie maak je gebruik en wat is je businessmodel?

bGrid maakt gebruik van BLE, DALI, BACnet en diverse andere open protocollen. De hardware, firmware en behuizing is allemaal zelf ontwikkeld. Het gehele bGrid systeem, inclusief desgewenst applicaties van derden, leveren wij als een combinatie van een implementatie/ aanschaf fee en een abonnement inclusief software updates – hierdoor heeft iedereen altijd de laatste versie.

Wie is je de ideale klant? En met welke bedrijven wil je graag nieuwe business creëren?

Wij werken zowel voor huurders, eigenaren, ontwikkelaars als bouwers van vastgoed, maar ook werken we veel samen met IT-bedrijven. Direct voor de eindgebruiker werkt vooral goed als er in een bestaande situatie iets gemaakt moet worden, bij nieuwbouw en renovatie kunnen wij met alle partijen uit de keten goed samenwerken. We merken vooral een goede ‘fit’ als er de ambitie is om een gebouw neer te zetten dat de mensen helpt; ‘the building as your personal assistent’!

Wat was de moeilijkste fase tot nu toe en wat heb je daarvan geleerd?

De moeilijkste fase is voor ons het op grote schaal leveren van nieuwe technologie in combinatie met een hele snelle doorontwikkeling van die technologie. Het is ontzettend hard gegaan, en ook goed qua leveringen, maar we hebben wel geleerd dat we development moeten scheiden van projectleveringen. Dat klinkt als een open deur, maar bij nieuwe innovatieve technologie zijn die logischerwijs initieel met elkaar verweven. Wij hebben dit nu losgeknipt.

Wat is de volgende belangrijke stap?

Schaal. Afgelopen jaar hebben we ongeveer 100.000m2 geïmplementeerd en 12.000 devices geleverd. Dat wordt in 2018 weer veel meer, en dat moet ook, want schaal geeft partners, en partners geven innovaties en nieuwe functies. Voor 2018 zien we dan ook een sterke groei in het aantal partners die oplossingen leveren die op ons platform aansluiten.

Wie of wat heb je daarvoor nodig?

We hebben nu echt een oplossing die we op schaal en internationaal kunnen leveren. De kracht is dat partners onze technologie kunnen insluiten; zelf een project engineeren, in bedrijfstellen en beheren, zelf applicaties, analytics, dashboard, et cetera ontwikkelen. In 2017 zijn we ook een samenwerking met Priva gestart die ons kan helpen verder op te schalen. We hebben meer partners nodig die onze technologie gebruiken om de ambitie ‘the building as your personal assistent’ te realiseren.

Waar ben je het meest trots op dat je bereikt hebt?

Onze projecten; Unilever HQ in New Jersey (OVG), Microsoft HQ op Schiphol, Spark in Amsterdam (OVG). De samenwerking met partijen als MAPIQ, HCRT, Engie, Microsoft, Schiphol en natuurlijk OVG was hierbij heel belangrijk.

Wat is de reden dat je bent aangesloten bij Holland ConTech & PropTech?

De mooiste dingen maak je samen. Via Holland ConTech & PropTech verwachten wij meer partners te vinden om samen projecten mee te maken, en natuurlijk meer klanten.

Wil jij in contact komen met bGrid, ga dan naar www.bgridsolutions.com? Of neem contact op met Wouter Kok (CEO, 06 13 24 38 15) en Hugo Jansen (commercieel directeur, 06 21 13 59 72)

 

Holland ConTech & PropTech ondersteunt organisaties die met technologie, innovatie en digitale transformatie koploper zijn of willen zijn, zodat er meer winst en nieuwe omzet wordt gecreëerd voor een toekomst vaste business.