Hier vind je alle blogs op gebied van vastgoed en onze inspiratiesessies

Peer Group sessie #0005: BIM

Innovatieve ontwikkelingen gaan een steeds grotere rol spelen in de vastgoedsector. Denk hierbij aan Big Data, Internet of Things, Blockchain, maar ook aan het gebruik van BIM (Bouw Informatie Model). Holland ConTech & PropTech organiseert vanaf dit jaar elke twee weken een Peer Group sessie, waar deze ontwikkelingen aan bod komen. Na de succesvolle eerdere Peer Group sessies, vond op 12 februari de vijfde sessie plaats. In deze sessie werd er gesproken over BIM en de integratie daarvan in de bouw- en vastgoedwereld.

De sessie werd geopend met een goede kop koffie en een korte voorstelronde. De sessie werd bijgewoond door Maarten Slee van Smartflow Nederland, Peter Imbrechts van Neanex, Hans Dijkstra van HEYDAY, Rob Oud van CAD & Company, Farshid Madjidi van Joh. Mourik & Co., Henrie van Buuren van VolkerWessels en Sander te Hoonte van Lokhorst Bouw en Ontwikkeling.

BIM (Building Information Model)

Dat BIM in de bouwsector discussie oproept, werd ook tijdens deze Peer Group sessie duidelijk. Er worden veel verschillende definities aan het woord gegeven en iedereen heeft er zijn eigen gedachten bij. Maarten Slee van Smartflow Nederland ziet BIM als een objectgericht informatiemanagementsysteem voor procesbeheersing gedurende de hele levenscyslus. Hij noemt het in de basis een gestructureerde manier om met je informatie en data om te gaan. Daarop kunnen allerlei applicaties gebouwd worden. Dit kan gevisualiseerd met programma’s als Revit/ Autocad. Workflow tussen de verschillende applicaties organiseren is een grote uitdaging. Volgens Rob Oud van CAD & Company is BIM een modewoord geworden. Het is vooral belangrijk dat de basis goed is en dat je weet wat je aan het doen bent. Dit ontbreekt er helaas nog vaak aan.

Hij geeft BMW als voorbeeld. Je kunt online een auto bestellen en deze zelf configureren. Dit zorgt dat er allerlei processen in gang worden gezet. De auto moet besteld en betaald worden en er worden verschillende 3D-printers ingezet om de auto te maken. Deze fabrikanten gaan niet elke stap overtikken zoals er nu in de bouw wordt gedaan. Daar zit bij elk knooppunt een mens die een beslissing moet maken en de data letterlijk van het ene naar het andere systeem overbrengt. We moeten daarom niet alleen nadenken over hoe we met processen en mensen omgaan, maar ook bij de start beslissen hoe data in de volgende fase gebruikt moet worden. Het valt op dat in de bouw het wiel nog vaak opnieuw uitgevonden wordt, terwijl er veel processen al gestandaardiseerd kunnen worden. Het uittekenen van processen is hierbij heel belangrijk. Een groot heikel punt is echter dat veel bedrijven hun data- en processen niet willen delen. Dit wordt namelijk nog teveel als concurrentievoordeel gezien.

Hoe kan BIM succesvol ingezet worden?

In andere industrieën is de digitalisering al een stuk verder. Zij zitten dan ook heel anders in de wedstrijd, innovatie is daar heel belangrijk en er wordt constant nagedacht over hoe processen beter kunnen. Het merk Scania wordt als voorbeeld gegeven. Het bedrijf innoveert hun productieproces in kleine stappen. Zo wordt als test de productielijn tien seconden sneller gezet, om te ontdekken waar het misgaat. Zodra techneuten een probleem tegenkomen, gaan ze terug naar de normale snelheid en wordt het probleem aangepakt en vervolgens de oplossing binnen het systeem geïmplementeerd. De bouw neemt nog te grote stappen.

Er zijn meerdere manieren om BIM succesvol in te zetten. Je kunt voor een vaste doelgroep kiezen, waar je het proces op inricht. Daarnaast kun je een samenwerking aangaan met een architect. Doe dit niet zomaar met willekeurige architecten, maar met een architect binnen een holding. De architect heeft daardoor zijn vrijheid binnen de beperkingen van de bouwsystemen. Zo is heel het proces ingericht in de bouwmethode waar de aannemer goed in is. Tot nu toe zijn wij zelf het grootste probleem. We willen niet met concullega’s samenwerken en de keten niet beheersen. De grootste reden dat we niet veranderen is de cultuur binnen de bouwwereld. We barsten van de grafieken, maar doen er niks mee. Het belangrijkste van veranderen is dat we het zelf moeten organiseren en zelf moeten willen.

Wat heeft de sessie opgebracht?

Alle deelnemers omschrijven de sessie als interessant en erg leerzaam. Hans Dijkstra heeft veel geleerd en ook Peter Imbrechts sluit zich hierbij aan. Ook zegt hij dat het belangrijk is om als bedrijf een stip op de horizon te zetten. Waar wil je naar toe? En hoe ga je dit doen? Sander te Hoonte zegt het volgende: “Het is belangrijk dat we voor opdrachtgevers kiezen, die echt intrinsiek gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met BIM.”. Maarten Slee sluit zich aan bij de andere deelnemers, hij voegt toe: “formuleer persoonlijke KPI’s en zet ze op een dashboard, waardoor ze transparant worden en voor iedereen inzichtelijk zijn. Versnelling vindt pas plaats als mensen een what’s in it for me gevoel hebben. Verzamel die mensen om je heen”. Farshid Madjidi vertelt dat ze bij van Mourik ook af en toe brainstormsessies organiseren. Hij merkt op dat ze daar tot dezelfde conclusies komen als bij deze sessie.

Rob Oud vindt het belangrijk dat managers betrokken blijven. Kijk waar je als manager de eerste stappen kunt zetten en help je mensen over de hobbels heen. Soms kun je deze hobbels wegnemen en soms moet je je mensen erover heen schoppen. Als jij denkt dat het kan, ga je het doen. Henrie van Buuren sluit af met de volgende woorden: “Het pad naar digitalisering is niet bezaaid met obstakels, maar met hobbels, beren en stropdas meneren :)”.