Hier vind je alle blogs op gebied van vastgoed en onze inspiratiesessies

Peer Group #0004: Gebruik Virtual en Augmented Reality

Holland ConTech & PropTech organiseert sinds dit jaar elke twee weken een peergroep sessie. Dit om met een select gezelschap kennis te delen over innovaties in de vastgoedsector. Vandaag vertellen Sally van Duinen van Crozzroads en Gerrit ter Braake van REDDSTONE meer over Virtual- en Augmented Reality en wat ze ontwikkelen voor onze sector.

De middag werd geopend met een korte voorstelronde. Hierin vertelden Rocheline Bromet van Cushman & Wakefield, Pieter-Bas de Visser van Witteveen+Bos, Sally van Duinen en Kingsley Pinas van Crozzroads, Gerrit ter Braake van REDDSTONE en Marieke Schoenmaker samen met Annemieke Gotzsch van Gamechanger kort wie ze zijn en wat zij doen. Een leuk begin van een inspirerende middag. Nadat Wouter Truffino een korte introductie van het programma had gegeven, werd het tijd om het woord aan Sally van Duinen te geven.

Crozzroads

Sally van Duinen is een van de oprichters van de start-up Crozzroads, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van interactieve presentatietools. Crozzroads zet deze tools niet in voor marktstrategie of merkbeleving, maar om de verkoop en verhuur van vastgoed te stimuleren. Het uitgangspunt bij het maken van deze presentatietools is dat elk gebouw uniek is en daarom om een andere tool vraagt. Deze presentatietools worden daarom ook vaak in opdracht van of in samenwerking met ontwikkel managers gemaakt. Sally van Duinen geeft het Atrium als voorbeeld. De presentatietools van Crozzroads zijn in eerste instantie ingezet om de verhuur van kantoorruimtes te stimuleren. Daarna werden ze voor de verkoop van het Atrium gebruikt. Voor beide processen is een unieke presentatietool ontwikkelt. Het Atrium staat nu in de boeken als duurste kantoor deal van Nederland (voor 100 miljoen gekocht en voor 500 miljoen verkocht).

Doordat Crozzroads een game achtergrond heeft, worden de tools als game omgeving ontwikkeld en niet als video. Door gebruik te maken van Virtual- en Augmented Reality kan de gebruiker zelf beslissen waar hij naar toe gaat en zo zelf zijn route door het pand bepalen. Daarbij kan een gebouw per verdieping uit elkaar gehaald worden, zodat huurders en kopers precies kunnen zien hoe de routing binnen een gebouw is. Dit is niet het enige. Het uit elkaar halen van het gebouw zorgt ervoor dat je je op elk technisch aspect van het gebouw kunt focussen. Waar de presentatietools van Crozzroads ‘in het verleden’ vooral aan het eind van het traject en voor commerciële doeleinden ingezet werden, worden de tools nu al vanaf het begin van een traject ingezet. Een ontwerp kan niet alleen snel inzichtelijk worden gemaakt, ook eventuele bouwfouten kunnen onderschept worden. Deze fouten kunnen mede opgespoord worden, doordat alle gebruikte informatie 1 op 1 wordt overgenomen van BIM (Bouw Informatie Model). Er wordt nog onderzocht in hoeverre de reductie op bouwfouten inzichtelijk gemaakt kan worden.

Virtual Reality kan ook ingezet worden voor interne leerdoeleinden en het verbeteren van bouwprocessen. Zo heeft BIM een clashcontrole en laat het visuele beeld soms dingen zien die in de praktijk niet kunnen, maar in het programma niet afgekeurd zullen worden. Pieter-Bas vult aan en noemt als voorbeeld: “Denk hierbij aan een stekkerdoos in een glazen wand”. Daarnaast kan Virtual Reality ingezet worden tijdens simulaties van brand en rookontwikkeling. Deze informatie wordt aangeleverd door experts en door Crozzroads uitgewerkt in trainingen voor bedrijven.

REDDSTONE

REDDSTONE is als creatief bureau gespecialiseerd in het optimaal visualiseren, branden en presenteren van vastgoed. Ons creatieve team denkt graag met je mee om zo het beste resultaat uit jouw vastgoed te halen. REDDSTONE onderscheidt zich door keer op keer een unieke beleving en ervaring te creëren voor de potentiële koper of huurder en zo de marketing campagne kracht bij te zetten. REDDSTONE heeft als doel om de opdrachtgever volledig te ondersteunen doormiddel van visual marketing, VR, webdesign, video, branding, innovatieve softwareapplicaties en consult bij herpositionering.

Het inzetten van Virtual Reality zorgt dat er een beleving ontstaat die vroeger vaak gemist werd. Veel mensen kunnen namelijk niet inschatten hoeveel werkplekken er in een ruimte van 100m2 passen. Het inzetten van Virtual Reality zorgt ervoor dat de koper- of verhuurder gelijk een beeld krijgt van de ruimte en precies ziet hoeveel werkplekken er gerealiseerd kunnen worden. Opdrachtgevers die geen gebruik maken van BIM, maken modellen in Autocad. REDDSTONE visualiseert dit en vermarkt hiermee het proces. Het verhaal van de ontwikkelaar en de verkoper wordt hiermee kloppend gemaakt. In de groep ontstond even het misverstand dat de tool de makelaar wil passeren. Dit is niet het geval. De makelaar heeft zijn eigen toegevoegde waarde bij de consument, tools zoals deze helpen echter goed bij het verkopen van bepaalde gebouwen. Een fijne bijkomstigheid is dat je ook na de bezichtiging het pand kunt bekijken.

Bevindingen

De middagsessie heeft een hoop mooie gesprekken en inzichten opgeleverd. Wat nu vooral nog bij veel bedrijven het probleem is, is dat de mindset dat technologie iets kan opleveren er nog niet is. Pieter-Bas de Visser gaf een mooi voorbeeld van hoe Virtual Reality een straat in Eindhoven heeft geholpen. De straat werd in kaart gebracht, waardoor omwonende en winkeliers feedback konden leveren en het ontwerpproces werd verbeterd. Zo gaf een winkelier aan dat hij geen laad- en losplek voor zijn winkel heeft, terwijl dit wel nodig was. Op een conventionele manier was dit misschien niet duidelijk geworden en met Virtual Reality wel. Wat begon als een trial is uitgegroeid tot een project.

Contact

Crozzroads
Sally van Duinen
0653657630
sally@crozzroads.com

REDDSTONE
Gerrit ter Braake
0621594805
gerrit@reddstone.nl

Holland ConTech & PropTech
Wouter Truffino
0628615727
wouter@contechproptech.nl