Hier vind je alle blogs op gebied van vastgoed en onze inspiratiesessies

Peer Group #0003: inspiratiereizen vastgoedsector

De vastgoedsector richt zich steeds meer op innovatieve ontwikkelingen. Denk hierbij aan Blockchain, Big Data, IoT, maar ook aan het inzetten van Virtual- of Augmented Reality. Holland ConTech & PropTech organiseert vanaf dit jaar elke twee weken een peergroep sessie, waar deze onderwerpen aan bod komen. Na de succesvolle eerste twee peergroep meetings over blockchain, vond op 29 januari tussen 10:00 en 12:00 de derde editie plaats. In deze sessie deelt Wouter Truffino, CEO van Holland ConTech & PropTech, zijn ervaringen op buitenlandse bouw- en vastgoedbeurzen.

De dag werd feestelijk geopend met een stuk taart en een korte voorstelronde. De ochtendsessie werd bijgewoond door Johan Westerbeek van Perfect Place, Gerrit ter Braake van REDDSTONE, Micha Reusen van Bouwinvest en Inge van Baardwijk samen met Stephanie Duque van Schiphol Real Estate.

Holland ConTech & PropTech

Wouter Truffino is 2,5 jaar geleden met Holland ConTech & PropTech gestart om corporate organisaties en startups met elkaar in verbinding te brengen en corporate organisaties met innovatievraagstukken te helpen. Inmiddels staat hij in de top 10 van internationale PropTech Influencers en kan hij vele nominaties op zijn naam schrijven. Op de vraag hoe Wouter dit bereikt heeft zegt hij het volgende: “Door echt heel hard te werken. En door samen te werken met de beste partners op elk hun eigen vakgebied.” Inmiddels heeft het bedrijf behoorlijk wat corporates en start-ups aangesloten (ruim 130 in totaal). De volgende stap is het opzetten van een accelerator en investeringsfonds.

Naast de tweewekelijkse peergroep sessies organiseert Holland ConTech & PropTech ook vier keer in het jaar een grote bijeenkomst, genaamd Matchmaking Meetup. Dit zijn korte, energieke evenementen waar tussen de 150 tot 200 innovators uit de sector samenkomen. Boardroom bijeenkomsten en innovatiesessie waarbij medewerkers vanuit grotere organisaties laagdrempelig kennis kunnen maken met nieuwe technologie maken onderdeel uit van de dienstverlening. Daarbovenop komen events samen met Autodesk, Apple en andere tech bedrijven.

Inspiratiereizen bouw- en vastgoedsector

Holland ConTech & PropTech is vorig jaar op een aantal inspiratiereizen geweest. Tijdens deze sessie vertelt Wouter Truffino meer over de volgende evenementen en beurzen: IBREA Blockchain New York, NYC Real Estate Tech Startups bij Rise New York, MIPIM Summit New York georganiseerd door MetaProp NYC, MIPIM UK en Expo Real München. Komend jaar staat onder andere MIPIM PropTech Europe op het programma. De eerste reis waar Wouter over vertelde, was de reis naar New York. Hier bezocht hij enkele beurzen en woonde hij lezingen bij. Op de eerste dag werd hij uitgenodigd door Metaprop NYC. Deze partij doet hetzelfde als Holland ConTech & PropTech, maar heeft er ook een eigen investeringsfonds en een accelerator naast. Diensten waar Holland ConTech & PropTech zich ook op wil richten.

 

Het eerste evenement waar Wouter is geweest, was een event over blockchain. Dit evenement werd drukbezocht, maar viel desondanks enorm tegen. Trage programmering en weinig tot geen concrete voorbeelden hoe blockchain toegepast wordt in de vastgoedsector. Hier kunnen nog grote stappen in gemaakt worden. In tegenstelling tot het dagprogramma, was de avond erg geslaagd. Bij Rise New York kwamen verschillende inspirerende start-ups aan het woord, waaronder Street Easy. Het bedrijf laat met verschillende parameters zien hoe een huurprijs opgehoogd wordt. Hierdoor kun je heel specifiek meten waar een huurprijs uit opgebouwd is. Denk hierbij aan extra services zoals een Netflix abonnement, Uber of een HD TV. De bijeenkomst bij Rise was mega energiek met wel 70 start-ups vanuit de gehele wereld. Dit event is echt een aanrader voor komend jaar.
Wat apart is van veel start-ups in New York, is dat het daar heel booming is, maar het New York vaak niet ‘verlaat’. Uit het gesprek wat na deze constatering volgde kwam naar voren dat Nederlanders nog veel te timide zijn. Waar Amerikanen zeggen dat ze de beste zijn, zeggen wij vaak dat wij ons best doen. “We mogen wel wat trotser op onszelf zijn”, aldus Gerrit ter Braake van REDDSTONE.

Een dag later was het beste event van de trip naar New York, namelijk de MIPIM PropTech summit georganiseerd door MetaProp NYC. Alle gerenommeerde uit de PropTech wereld waren aanwezig met natuurlijk Duke Long en Aaron Block als boegbeelden. Diverse kennis sessies, paneldiscussies en hoogwaardige keynotes maakte dit event om zeker ook volgend jaar bij aanwezig te zijn.

Volgens Holland ConTech & PropTech is Expo Real München de Europese beurs als het gaat om nieuwe business creëren. Waar het innovatieplatform bij MIPIM Cannes draait om The World Startup Competition, heeft de Expo een centrale plek van 500m2 waar verdeeld over de categorieën: Invest, Smart City & Work, Manage & Operate, Plan & Build en Market 25 startups staan. Voorbeelden van deze startups zijn: 21st, Brickvest, PlanRadar, Disruptive Technologies, Eye Spy 360 en natuurlijk de drie Nederlandse vertegenwoordigers ParkBee, Office App en Wellsun.

Belangrijkste bevindingen

Wat tijdens heel de sessie naar voren kwam, is dat de vastgoedsector qua innovatie nog in de beginfase staat. Dit blijkt ook uit de innovatiemonitor van Erasmus. De vastgoedsector scoort hier namelijk nog niet goed. Dit in tegenstelling tot de mediasector, waar innovatie in het DNA verweven lijkt. Stephanie Duque van Schiphol Real Estate zegt hier het volgende over: “Innovatie begint bij de noodzaak en de pijn. Het valt mij op dat dat nog niet gevoeld wordt. Als je die pijn echt hebt en je ziet het geld wegstromen, zoals bij de media het geval is, gaat innovatie snel”.

De grootste les die wij geleerd hebben tijdens de diverse events wereldwijd, is dat er start-ups zijn die er bovenuit steken. Zij zijn vaak al een half jaar van tevoren met de voorbereiding op beurzen bezig, zodat ze op het ‘moment suprême’ keihard kunnen knallen. Marketing en sales zijn vooralsnog de belangrijkste punten waar een bedrijf zich op kan onderscheiden. Het product moet goed zijn, maar je moet ook weten hoe je het moet verkopen.

De belangrijkste events voor PropTech start-ups:
1. PROVADA FUTURE
2. World Startup Competition georganiseerd door de MIPIM
3. RE!N tijdens de EXPO REAL
4. Holland Metropool tijdens de EXPO Real en MIPIM

De belangrijkste events voor ConTech start-ups:
1. Holland Metropool tijdens de EXPO Real en MIPIM
2. Building Holland
3. InfraTech 2019
4. Bouwbeurs

Mocht jij zichtbaar willen zijn tijdens eens van deze beurzen, laat het ons dan weten. Met alle belangrijke beurzen hebben wij een partnership. Wij laten je graag weten op welke manier jouw start-up deel kan nemen.

———————–
Wouter Truffino
0628615727

Peer Group #0003: inspiratiereizen vastgoedsector